Michael Blonk

Veelzijdige alleskunner

“Soms moet je langzaam gaan om snel te gaan.”

Michael Blonk, managing partner

Omdenker met duizend poten

Michael sloot zich kort na de oprichting in 2009 bij Context aan. Als gedreven en pragmatische techneut is hij goed in omdenken. Hij bekijkt graag iets van de andere kant, met veel humor en creativiteit. Dat vertaalt zich in innovatieve oplossingen voor ogenschijnlijk onoplosbare technische en procedurele problemen. Hier hebben alle belanghebbenden baat bij. Kwaliteit staat daarbij heel hoog in het vaandel.

Michael behandelt veelal omvangrijke en complexe schades als gevolg van machinebreuk van stoom- en gasturbines, dieselmotoren, compressoren bij nutsbedrijven en productie-installaties. Daarnaast is hij een expert bij brandschades in industriële bedrijven en transportschades aan machines. Michael is verantwoordelijk voor alle technische aspecten bij expertise opdrachten.

Hij houdt zich niet alleen bezig met oorzaakanalyses van schades, maar ook met de beheersing en controle van herstelkosten. Ook wordt hij met regelmaat benoemd als gerechtsdeskundige. Daarnaast richt hij zijn aandacht op de verbinding over de landsgrenzen als voorzitter van Context International.

Carrière in vogelvlucht

Michael groeide op op de jachtwerf van zijn ouders. Het nautische bloed stroomde dan ook vanaf kinds af aan door de aderen. Na het succesvol afronden van de Zeevaartschool in Brielle studeerde Michael Economische bedrijfstechniek aan de Hogere Technische Opleiding in Dordrecht.

Uiteindelijk koos hij niet voor een carrière in het familiebedrijf. Hij startte zijn loopbaan bij de Röntgen Technische Dienst in Rotterdam, waar hij tankinspecties en niet-destructieve onderzoeken verrichtte bij verschillende internationale ondernemingen. Vervolgens werd Michael bij Stork FDO aangesteld als adviseur, wat hij combineerde met schadeonderzoek en inspectiewerkzaamheden.

Gelijktijdig volgde hij de opleiding tot NDO (Niet Destructief Onderzoek) Ingenieur LIII aan de Hogeschool van Utrecht. In 1999 trad Michael in dienst bij Cunningham Lindsey Nederland, waar hij zich als senior schade-expert specialiseerde in technische brand-, machinebreuk- en aansprakelijkheidsschades.

Naast zijn werkzaamheden is Michael altijd blijven studeren en zich blijven verdiepen in technische vraagstukken. Dit resulteerde in een mede door hem gedane en gepatenteerde technische uitvinding van een koppeling waarmee vormvrije lichtgewicht constructies kunnen worden gebouwd. Op basis daarvan startte hij in 2006 samen met een partner het productiebedrijf Creative Constructions. Michael is NIVRE register-expert en gediplomeerd FUEDI-ELAE. Sinds 2016 is hij voorzitter van de Amsterdamse Beurs Brand Sociëteit (ABBS).

Leuk om te weten

Michael gaat niet alleen in zijn werk vol gas, ook in zijn vrije tijd houdt hij van een gezonde dosis sport en competitie. Zo is Michael een racer in hart en nieren en maakt hij overal graag een wedstrijdje van.

Hij is door zijn zoon als monteur in de kartsport terechtgekomen en kwam er al snel achter dat hij zelf ook graag het racecircuit trotseert. Hij volgde een race-opleiding en startte vrijwel onmiddellijk daarna aan lange-afstand-races.

Daarnaast is Michael een fanatiek wind- en golfsurfer, wat goed uitkomt aangezien hij aan het strand woont. Ook staat hij graag in de keuken en geniet hij van heerlijk eten.

Talen

Michael spreekt naast zijn moedertaal (Nederlands) vloeiend Engels en Duits.